FROM THE AEONS ...

My photo
Albania, Albania
RE PUPLORE, eshte nje faqe e vjeter, qe sot ne fund te 2016 merr nje pamje aktive te re; punon per letersine time, per vendin tone. Re Puplore mbi te Drejten natyrore dhe te Verteten. Nje Re Puplore ne Shqiperi. // Time on Earth, time on earth, time on earth! I'm gonna walk onto that stage like it's my destiny Stand and tell the truth, make no apologies If tomorrow I should die, these are my memories I'm gonna take this simple life and make history (R.W.)

Tuesday, October 30, 2007

IL BICCHIERE

Un bicchiere. Un mondo.
Un bicchiere nel mondo o un mondo in un bicchiere?! Un problema importante questo, che cerca senz'altro una soluzione. Ma come? La gente in questo mondo alla fine lavorano, faticano per un bicchiere, è li dentro trovano tutto il mondo. Un mondo tutto loro. Un mondo pieno, in un bicchiere vuoto.
Questa è la fatalità finale di questo mondo di bicchieri.
E io intero, continuo a scendere giù e più giù nelle viscere del mio bicchiere profondo.
La fine del bicchiere è senz'altro un estremo. Un estremo che mi attira dolcemente, forte delle tendenze che portano a una piena libertà mentale ( o forse in autodistruzione).
Per tanti altri questo è u crimine, ma per loro non esiste il pensiero. Non ce pensiero per il mondo libero dentro un bicchiere. Questo mondo e più certo, più perfetto!!!

Perkthyer nga Eduart "edrus" Rustemi

5 comments:

Minerva said...

Edrus,
komplimentet e mia per perkthimin. S'me ndodh shpesh te shoh nje perkthim kaq bukur i pershtatur versionit origjinal. Kam lexuar dhe versionin shqip, i derguar nga ky zoteria para ca vitesh, dhe te te them te drejten versioni italisht qenka me i bukur.

edrus said...

Wow, kur e pashë anglisht , po e lexoja në 'italisht' dhe s'e di se si mu dha që ta përktheja... të më ketë pëlqyer vallë?? :))

Më bëhet qejfi që minerva e paska pëlqyer :).
P.s:Loer, EdRus është për: Eduart Rustemi

Minerva said...

Shiko, Edi( nese mund te te drejtohem keshtu), arsyeja qe ti po e shihje ne Italisht versionin Anglisht, e arsyeja qe une po mundohesha ta shihja ne nje Anglishte pa gabime, ishte pikerisht mungesa e aftesise te perkthyesit ne Anglisht. Te me ndjeje autori. Ne fakt s'ishte Anglisht, ishin fjale angleze me nje sintakse shqiposh, pa piken e shijes. ketu nuk po bej fjale vetem per "Goten" por dhe per ate "Jolly" .
Si jam e supozuar te shijoj nje pjese letrare nese perkthyesi s'eshte ne gjendje te kuptoje qe te cilesosh nje substantif duhet te perdoresh nje adjectif dhe jo nje substantif tjeter? Gjera baze keto. Gjera qe femijet i mesojne ne klase te shtate apo tete. Gabime qe mua me ngrejne leshte e kokes perpjete kur i lexoj.
E pikerisht ketu qendron aftesia jote; ti i ke dhene diçka plus tregimit baze. I ke dhene nje pjese te shpirtit tend, nje pjekuri, e kjo pa u dukur ne forme evidente.


P.s. Yeah, Minerva e ka pelqyer dhe Minerves i pelqen goxha kur te tjeret perdorin formen indirekte :-)

edrus said...

Minerva, sepse po bëjmë muhabet në "shtëpinë e tjetrit", nuk e njoh autorin, por kam patur të lexoj disa gjëra prej tij tek peshkupaujë dhe jam 'dashuruar' me mënyrën e tij të të shkruarit dhe të paraqitjes së idesë, janë aq rrjedhshëm dhe thjeshtësisht të asimilueshëm që është e pamundur që të mos 'dashurohesh' me stilin dhe ato që thotë... dhe me tekste të tilla, përkthyesit i ngelet vetëm të zëvëndësojë fjalët :)

P.s: Kur të kini kohë (dhe po të doni) mund dhe të hidheni ndonjëherë andej nga unë, edrusblogspot.com :)... s'ka as kafe dhe as llokume, por gjithsesi dera është e hapur :)

Minerva said...

Te njejtat fjale ishin si per ty ne Italisht, si per ate tjetren ne Anglisht. Aftesia jote ishte te mbaje diçka ne bukurine origjinale dhe ne nje gjuhe te huaj.

Jo kaq modest, Edrus. Me ndodh nganjehere te lexoj ndonje "œuvre" nga ndonje student i imi nga i cili se prisja. Natyrisht, per çeshtje motivimi, leksionin tjeter :
" Filan Fisteku,ngrehu". E shoh qe me rrudh buzet dhe ngrihet me pertese. E me pas pasojne komplimentat e mia. E bukura eshte qe fytyra e tije i ndryshon gjitha ngjyrat e ylberit, demek nga turpi. (e kote te te them qe s'ka turp nga modestia por nga fakti qe shoket do i thone mbrapa sa te mbaroje leksioni"yyyy,peshkop") :D
E gjitha kjo ishte per te te thene qe nganjehere komplimentat duhen pranuar e poashtu i duhet thene vetes" bravo, ne kete fushe jam i afte". E si zoteruese e dipllomuar e 5 gjuheve te huaj, mund te them me plot goje qe je.

Se u zgjatem...ja, tani do na rrudh buzet Loeri :-)

P.s. Une nuk shijoj as kafene, as llokumet ndaj mos u shqeteso...Sapo te kem me teper kohe do te te bej nje vizite me qejf.